Otec Tretornu – Benght Hall

 

Je chemik a zasvětil svůj život tenisu. Ale nikdy nestál na tenisovém kurtu s raketou v ruce. Bengt Hall se 30 let účastnil vývoje tenisových míčů. A to od chvíle, kdy poprvé vstoupil do dveří společnosti Tretorn. To bylo po obdržení diplomu z Technické univerzity v Helsingborgu. Na světě není tolik lidí, kteří by věděli o tenisových míčích víc než on.

 

B. Hall začal v Tretornu v Helsingborgu, v místě jeho vedení, pracovat v roce 1959. To bylo 4 roky poté, co Tretorn uvedl na trh jako první na světě beztlakový tenisový míč. Nicméně, netlakovaný míč měl určité vlastnosti, které musely být zlepšeny, aby mohl být míč schválen pro turnaje světového tenisu. Byl to ten míč, který začal B. Hall vyvíjet.

 

Nejdůležitější věc je cit
 

B. Hall začal experimentovat bez jakýchkoliv předchozích nápadů a zkušeností. Vyvinul nové gumové složení jádra na bázi materiálů z různých částí světa. Experimentoval s různými kombinacemi přírodní a syntetické gumy. Začal pracovat s různými typy akcelerací pro vulkanické složení gumy.

Za období deseti let vyvinul stovky odlišných tenisových míčů. Ty byly testovány ve vlastní výzkumné laboratoři Tretornu, která je vybavena miniaturní gumovou zjednodušující inscenací, tak, jako na tenisovém kurtu.

Hodně jeho práce je založeno na důkladných znalostech chemie. Samozřejmě, že jen teoretické znalosti nestačí.

Máte-li intuici, říká Bengt Hall, musíte postupovat zkouškami, chybami a musíte být připraven využít možnosti. Je mnoho faktorů, na kterých záleží, než je míček perfektní a připraven k masové výrobě. Otázka vlastností není lehká. Týká se také takových věcí, jako cit, vůně a zvuk. V mnoha případech prostě není rozumné vysvětlení.

 

Dynamika – v teorii i praxi
 

Pokud udeříte svou raketou do tenisového míčku, záleží to na výpletu jen na malý okamžik. Pro přesnost  - jen okolo 3 milisekund. Užitím různých typů gumových složení a přizpůsobením výroby různými způsoby můžeme předvídat, jak se míč bude během těchto 3 milisekund chovat a jak budou ovlivněny dynamické vlastnosti použitého materiálu.

To bude teoreticky rozhodnuto v laboratoři, ale pouze v určitém rozmezí. Jen závěrečné testy na tenisovém kurtu jsou rozhodujícím faktorem pro určení optimální kombinace gumového složení a meltonového povrchu.

Proto Tretorn najímá řadu hráčů světové třídy jako členy poradců Tretornu. Jejich názor je hlavním příspěvkem testů nových produktů.

 

Jak to vzniklo

 

Tlakované tenisové míče jsou plněny plynem. Tento plyn dodává míčům jejich odraz a cit do hry. Výrobní technologie v podstatě vyžaduje lepení dvou gumových polokoulí k sobě. Před tím, než jsou slepeny, vloží se mezi ně malá kapsle naplněná stlačeným plynem. Jakmile se míč následně zahřeje, aby se lepidlo spojilo, kapsle se rozpustí, plyn se uvolní a tlakem uvnitř se míč „nafoukne“.

S výrobou těchto míčků začali v Tretornu již v roce 1902. Skončili s ní v roce 1955. A to v době, kdy Tretorn vyvinul netlakované míče, které měly stejný vnitřní tlak jako okolní atmosféra. Idea byla velmi jednoduchá. Namísto výroby tlakovaných míčků, ze kterých začal plyn ucházet ihned po otevření balení, přičemž se míč postupně stává nehratelným, vyrobil Tretorn netlakovaný míč, který si udržel svou hratelnost až do opotřebování meltonu. To je rozdíl mezi běžnými tlakovanými míči a netlakovanými míči od Tretornu.

 

Trvanlivost

 

Všechny testy, které byly provedeny potvrdily, že veškeré herní vlastnosti obou typů míčů jsou plně porovnatelné. Vývoj nového tenisového míče se v mnoha věcech podobá postupu, kdy šéfkuchař vytváří nové jídlo. Podmínkou jsou perfektní surové materiály. Tyto materiály jsou následně zkombinovány do celkové formy, ve které jsou sladěny jejich vlastnosti. V podstatě, k vyvinutí chutě a charakteru musíte vyzkoušet každé sousto. Tenisáky jsou „upečeny“ chemickým procesem, přesně jako u vaření. Gumové složení některých míčů Tretorn se skládá z více než deseti různých přísad. Zahrnuje různé typy gumy, které jsou smíchány s chemikáliemi. Ty mají specifické funkce a ovlivňují vlastnosti míče různými způsoby. To záleží na tom, jak a v jakém poměru jsou smíchány. Toto je základní tajemství stojící za míči Tretorn.

 

Výroba míčů Tretorn je založena na unikátním složení gumy. Aplikace těchto materiálů vyžaduje novou výrobní technologii. Běžné manuální metody byly nahrazeny pokrokovou počítačovou výrobní linkou, ve které se podle přesných kritérií zpracovávají gumové plásty. Každý míč, který opouští výrobní linku Tretornu musí mít stejné parametry. To je důvod, proč mají míče Tretorn absolutně stejné provedení a proto vždy stejně reagují.

 

Budoucnost je v špičkové technologii

 

Nejnovějším míčem od Tretornu je Micro X. Jde o využití naprosto unikátní konstrukce a technologie. Základem této technologie je speciálně vyvinutý prášek o velice vysokém poměru objem/hmotnost. Míčky MICRO X nejsou plněny vzduchem, jako všechny ostatní, nýbrž jejich vnitřní prostor je vyplněn 1g tohoto bílého prášku. Důsledkem takového řešení je konstantní tlak uvnitř, nemožnost úniku vzduchu a tím pádem neměnná tvrdost míče a současně stabilita jeho herních vlastností. Zničení tohoto míče je prakticky možné pouze jeho vnějším opotřebením.

 

U míčků plněných vzduchem molekuly vzduchu časem difundují skrze jeho povrch (snaha o vyrovnání tlaku) a tím pádem dochází k poklesu tlaku uvnitř a ke změně herních vlastností (míč měkne = méně skáče, je pomalejší…). U MICRO X je vzduch nejprve uzavřen v malých částečkách vyvinutého prášku (zdravotně absolutně nezávadný) a teprve poté je aplikován do vnitřního prostoru míčku. V 1g aplikovaného prášku uvnitř míčku se nachází 700 milionů těchto speciálních mikrobuněk. Toto "dvojí uvěznění vzduchu" zabraňuje jeho difůzi vně a stará se tak o jedinečné vlastnosti míčů s touto technologií. Který jiný tenisák dokáže 2681 otáček za minutu, zrychlení 0-100 km/h za 0,002 sekundy, maximální rychlost 203 km/h a neuvěřitelný čas kontaktu s výpletem vaší rakety pouhých 0,0037 sekundy, a to vše bez ztráty tlaku?